dinsdag 27 december 2011

Is mode een kwestie van schoonheid?

Bijna de helft van de Nederlanders vindt dat schoonheid gevaarlijk kan zijn. Dat blijkt uit het onderzoek 'Stilstaan bij schoonheid' van Marius Hogendoorn. ‘Mooi zijn’ en andere zaken die met persoonlijke schoonheid te maken hebben, worden als risicovol beschouwd omdat ze de nadruk leggen op uiterlijkheden. En dat gaat ten koste van aandacht voor innerlijke zaken, vinden de bijna 1100 Nederlanders die deelnamen aan het in december 2011 verschenen onderzoek.

Wat heeft dit met mode te maken? Volgens de respondenten van 'Stilstaan bij schoonheid' vormen materiƫle zaken als kleding en luxe spullen (overigens net als cosmetische ingrepen) een bedreiging, omdat ze afleiden van essentiƫle zaken en ongezonde hebzucht veroorzaken. Meer aandacht voor innerlijke zaken, inclusief het krijgen van kinderen, zien velen als doeltreffend medicijn tegen de verleiding van alle uiterlijkheden.

Opvallend genoeg blijken juist diezelfde uiterlijkheden een populaire peiler van schoonheid. Op de vraag ‘wat vind je typisch een kwestie van schoonheid?’ antwoorden vrouwen kleding, sieraden en uiterlijk. Volgens mannen hebben auto’s, vrouwen en uiterlijk het meest met schoonheid te maken.

'Stilstaan bij schoonheid' bevat nog meer slecht nieuws voor duurzame mode. Niet meer dan 21 procent van de ondervraagden vindt iets dat gebruikt mooier is dan iets dat nieuw is. Kennelijk heeft recycling weinig appeal voor schoonheidsminnend Nederland.

Het doel van 'Stilstaan bij schoonheid' is overigens niet om de vraag te beantwoorden wat schoonheid precies is, of waar het gelokaliseerd kan worden. Het uitgangspunt is dat met het woord schoonheid een ervaring wordt aangeduid die vrijwel iedereen kent, zegt auteur Marius Hogendoorn, adviseur op het gebied van communicatieonderzoek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten