donderdag 22 maart 2012

Kleding vervuilt Nederands water

Hoe vuil is jouw schone was? Die vraag stelde Greenpeace aan consumenten bij het verschijnen van een nieuw rapport over het gebruik van giftige chemicalien in de kledingindustrie. Het onderzoek, met de veelzeggende titel 'Dirty laundry reloaded', laat zien dat gifstoffen die worden gebruikt bij de productie van kleding zelfs in Nederland het water vervuilen.

In 2011 sloeg Greenpeace al alarm over giflozingen in Chinese kledingfabrieken. Die leiden tot milieuschade in rivieren en meren, en kunnen via vervuiling van het drinkwater ook gezondheidsschade veroorzaken bij de bevolking.

Tweederde van de kleding die in Europese winkels ligt, bevat bij aankoop de hormoonverstorende stof nonylfenol, zegt Greenpeace nu. Na een wasbeurt komt een substantieel deel van deze stof in het water terecht. Dat betekent dat de giftige stoffen in de Aziatische kledingindustrie niet alleen op lokaal niveau, maar ook mondiaal schade kunnen veroorzaken.

Greenpeace wil dat de kledingindustrie stopt met het gebruik van nonylfenol. In Europa is het gebruik van deze stof al sinds 2005 verboden, maar in een aantal Aziatische landen nog niet. Overigens is niet wetenschappelijk vastgesteld hoe nonylfenol de menselijke gezondheid beinvloedt. Wel staat vast dat het leven in water er door wordt bedreigd.

Na acties van Greenpeace in 2011 hebben merken zoals Puma, Nike, Adidas, H&M, Li-Ning en C&A toegezegd om het gebruik van gif in hun productie te verminderen. Greenpeace vindt nu dat de industrie honderd procent gifvrij moet worden. De actiegroep is ervan overtuigd dat dat ook mogelijk is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten