maandag 16 januari 2012

Voorspellingen voor 2012

Al moe van alle voorspellingen voor 2012? De trendforecasts houden maar niet op. MVO Nederland maakte een lijstje met tien trends voor 2012. En die zijn bijna allemaal positief. Zo denkt MVO Nederland dat verantwoord ondernemen een blijvertke is en de recessie zal overleven. Ook gelooft het platform dat MVO geen kostenpost is, maar juist de omzet van bedrijven verhoogt. Tegelijkertijd worden consument kritischer: ze vinden duurzaamheid belangrijk, maar willen er niet extra voor betalen.

De website Ecouterre.com vroeg 22 duurzame koplopers naar hun voorspelling voor 2012. En dat levert ook allerlei interessante vooruitzichten op.

Zo denkt het groene topmodel Summer Rayne Oakes dat luxemerken zoals Gucci steeds meer aan duurzaamheid zullen gaan doen. Daarnaast voorziet ze meer aandacht voor ambachtelijke productie, en een nieuwe waardering voor lokale producten, hetgeen zich uit in trotse labels zoals Made in Italy en Made in New York.

Emma Grady, journalist bij Treehugger, benadrukt het groeiende belang van digitalisering in de duurzame modebranche. Denk aan een groei van online ruilshops, websites voor de verkoop van tweedehands kleding, en webwinkels met duurzame mode.

Sommige voorspellingen zijn nog specifieker. Zo denkt schrijfster Zem Joaquin dat in 2012 de eerste cradle to cradle gecertificeerde kleding in de winkelschappen zal liggen, dat steeds meer merken zich zullen aansluiten bij het Better Cotton Initiative van Levi’s, en dat eBay een groene afdeling zal krijgen.

Als één ding duidelijk is uit de voorspellingen waarvan Ecouterre.com verslag doet, is dat experts in sustainable fashion positief zijn over de toekomst van de groene garderobe. En dat er een he-le-boel verschillende perspectieven op die toekomst zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten