maandag 2 januari 2012

Trends in duurzame mode voor 2012

Recycling, waterverbruik en het gebruik van chemicaliën, transparante berichtgeving, samenwerking, en integrale duurzame bedrijfsvoering. Het worden voor ecofashion belangrijke kwesties in 2012, zegt de onafhankelijke non-profit organisatie voor verduurzaming van de mode-industrie Made-By.

Made-By doet de voorspellingen naar aanleiding van een inventarisatie van trends die in 2011 al zichtbaar waren. Zo komen er steeds meer samenwerkingsverbanden tussen merken, producenten en toeleveranciers, en ngo’s. Er wordt verwacht dat deze initiatieven zich verder gaan uitbreiden en verdiepen.

De stijgende grondstofprijzen maken maken afvalmanagement en recycling belangrijke aandachtspunten voor komende tijd. De aandacht voor waterverbruik en het gebruik van chemicaliën in de kledingindustrie is stevig op de kaart gezet door de Detox-campagne van Greenpeace. Het kritische werk van bijvoorbeeld Rankabrand maakt duidelijk dat modemerken er goed aan doen om transparant te zijn over hun duurzaamheidsbeleid.

Made-By is niet de enige die in het najaar van 2011 al vooruitblikte op 2012. Eerder al werd voorspeld dat de productie van katoen zal dalen. En trendforecaster Li Edelkoort denkt dat 'eco' de komende jaren een trend wordt waar niemand nog om heen kan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten