dinsdag 28 december 2010

Hoe ziet slow fashion er uit?

Voor de gemiddelde fashionista is slow fashion een abstracte of misschien zelfs onbegrijpelijke term. Modehypes links laten liggen en er toch stijlvol en up to date uitzien, hoe doe je dat? En wat voor types zijn ontwerpers die zich afficheren als makers van slow fashion?

Hoewel het begrip slow fashion inmiddels al aan enige inflatie onderhevig is, zijn er wel principes en merken te onderscheiden die onmiskenbaar tot de trend behoren. Een ongevoeligheid voor vluchtige modes, tijdloze ontwerpen en een bovengemiddelde kwaliteit zijn de uitgangspunten van slow design. Merken zoals Studio Jux, Rianne de Witte en i-did presenteren hun collecties niet voor niets onder de noemer van slow fashion.

Hoewel producenten van biologisch geproduceerde basics, zoals in Nederland bijvoorbeeld Miss Green en RE-5, ook tot de beweging gerekend zouden kunnen worden, staan toonaangevende slow fashion designers juist bekend om baanbrekende, oogstrelende en bijzondere must-haves. Zo maakt de Amerikaanse Meiling Chen ultravrouwelijke, luxe jurken. Je ziet er niet eens aan af dat de stoffen afkomstig zijn van natuurlijke materialen zoals hennep en dat gebruik is gemaakt van milieuvriendelijke verfsoorten.

Trouwens: slow fashion is ook op accessoiregebied een trend. Zo vind je bij Nelle Handbags tassen, haarbanden en portemonnees met een tijdloze uitstraling. In de Verenigde Staten zijn de handgemaakte clutches van Nelle bij menige bruid favoriet. Want met de chique, met zorg gemaakte tassen loop je niet het risico dat je trouwfoto’s er in no time gedateerd uit zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten