woensdag 1 december 2010

Koop eens niets met kerst

Consuminderen is zo 2010. Zelfs tijdens de feestdagen in december is de trend nadrukkelijk aanwezig. Met de economische en ecologische crises in het achterhoofd kiezen steeds meer fashionista’s ervoor om de hand op de portemonnee te houden. Websites zoals Buy Nothing Christmas en Nietskopen.nl helpen je de verleidingen van het cadeautjes kopen te weerstaan.

In de Verenigde Staten is Buy Nothing inmiddels een heuse beweging, met Facebook vrienden, campagnewebsites en handleidingen. Black Friday, de novemberdag waarop in de VS de uitverkoop begint, is de grootste vijand van deze activisten. Ze benadrukken de stress en gekte van ons consumptiegedrag en pleiten voor duurzame en gemoedelijke alternatieven. Familiediners, koekjes bakken, een sjaal breien of een winterwandeling maken de feestmaanden wel zo prettig, is het idee.

Voor modeverslaafden die zich het hoofd breken over de ideale kerstoutfit kan een Buy Nothing Day een angstaanjagend vooruitzicht zijn. Maar met een beetje creativiteit kan je er zonder nieuwe aankopen tijdens de feestdagen toch fashionable bij lopen. Ruil je miskopen, naai een nieuw fashion item van twee afdankertjes, of leen een designer vintage van vrienden of familie.

Buy Nothing komt dan neer op je zegeningen tellen, genieten van een positief banksaldo en gratis complimenten over je creatieve outfit. En bedenk dat de deelnemers van de Free Fashion Challenge het nog veel moeilijker hebben: zij kopen een jáár lang niets nieuws.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten