donderdag 11 augustus 2011

Flauwvalziekte in Cambodja

Het lijkt wel alsof in kledingfabrieken in Cambodja steeds vaker gezondheidsincidenten plaatsvinden. De media berichten de laatste tijd regelmatig over de fainting disease waaraan werknemers in schoenen- en kledingfabrieken ten prooi vallen. De zieke werknemers kunnen door blootstelling aan giftige verf- en lijmstoffen flauwvallen en zelfs in het ziekenhuis belanden.

Op 25 juli 2011 vielen bijna vijftig werknemers van de Huey Chuen-fabriek in Cambodja flauw, waarna ze werden opgenomen in het ziekenhuis in Phnom Penh. Een week daarvoor werden naar schatting honderd werknemers onwel in een fabriek vlakbij de Cambodjaanse hoofdstad. In juni werden daar zo'n driehonderd productiemedewerkers ziek.

De productie van kleding en schoenen is booming business in Cambodja. Naar schatting werken er driehonderdduizend Cambodjanen in schoenen -en kledingfabrieken. Er wordt geproduceerd voor grote internationale modemerken zoals Marks & Spencer, H&M, Puma en Inditex (het bedrijf achter onder meer Zara).

Chea Mony, voorzitter van de Free Trade Union of Workers in Cambodja, schat dat in 2011 al 1200 fabriekswerknemers onwel zijn geworden. De fainting disease, zoals de ziekte door fabrieksarbeiders wordt genoemd, wordt veroorzaakt door hoge concentraties chemische middelen in de lucht van de slecht geventileerde fabrieken. Blootstelling aan de stof tolueen kan het tot duizeligheid en misselijkheid leiden en veroorzaakt op lange termijn geheugenproblemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten