woensdag 17 augustus 2011

Leger des Heils gaat zelf recyclen

Het Leger des Heils was al duurzaam met mode bezig door gebruikte kleding een tweede leven te gunnen en door winkels met verantwoorde mode te runnen. In augustus 2011 heeft de stichting aangekondigd nog een stapje verder te gaan: afdankertjes wordt gerecycled tot nieuwe stoffen waarvan kleding gemaakt kan worden. Met het project worden ook nog eens nieuwe arbeidsreïntegratieplaatsen gecreëerd voor cliënten van het Leger des Heils.

Het Leger de Heils is van plan om samen met partijen zoals het Texperium en Economic Development Board Almere nieuwe vezels produceren van afgedankt textiel. Tweedehandsjes worden vervezeld, van de vezels wordt garen gemaakt en met toevoeging van een deel nieuw katoen wordt hiervan een nieuw kledingstuk gemaakt. Het is onvermijdelijk dat bij het recyclingproces nieuw textiel wordt gebruikt, want wanneer katoen gerecycled wordt, worden de vezelfs korter waardoor de kwaliteit niet zo goed meer is als het origineel. Het Leger des Heils zegt opvallend weinig nieuw katoen te gaan gebruiken; met het oog op de concurrentie wil de onderneming niet zeggen om hoeveel het precies gaat.

Het nieuwe recyclingprogramma van het Leger des Heils ging van start met een bijzondere inzamelactie. Burgemeester Annemarie Jorritsma doneerde twee jeans, waarvan een nieuw kledingstuk wordt gemaakt dat ze in het najaar in ontvangst neemt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten