woensdag 19 januari 2011

Biokatoen leidt niet onder recessie

Volgens een nieuw rapport van Textile Exchange wordt er de laatste jaren steeds meer biokatoen geproduceerd. Wereldwijd nam de hoeveelheid biologische katoen in 2010 met 15 procent toe ten opzichte van het jaar ervoor. India maakt nog altijd de meeste katoen van alle landen en wist de productie vorig jaar zelfs met 37 procent te vergroten.

Volgens Textile Exchange gebruiken modemerken ondanks de recessie steeds meer biokatoen. De organisatie verwacht ook in 2011 een groeimarkt voor het verantwoorde textiel. Er wordt tegenwoordig in 23 landen door ongeveer 274.000 boeren biologisch katoen verbouwd.
Toch bestond het aandeel biologisch katoen in 2010 uit niet meer dan 1,1 procent van de totale wereldwijde katoenproductie. Bovendien zouden problemen met de katoenproductie in Pakistan, dat tot de top tien van biokatoenproducenten behoort en door de overstromingen een groot deel van de oogst verloren zag gaan, komend jaar wel eens negatief kunnen doorwerken op de markt van organic cotton.

Overigens is biokatoen, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van giftige stoffen, pesticiden, kunstmest en genetisch gemodificeerde zaden, ondanks de positieve connotaties niet de meest milieuvriendelijke textielstof die er is. Hennep en bamboe doen het wat dat betreft veel beter. Maar in vergelijking met de milieubelastende ouderwetse variant is biologisch katoen natuurlijk wel een stap in de groene richting. En als modebedrijven er ook nog eens leuke shirts van maken, zoals de Nederlandse Katoenfabriek doet, dan worden fashionista's er misschien ook nog wel eens blij van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten