dinsdag 13 juli 2010

Goud? Ook al fout!

Dat de productie van edelstenen niet bepaald fair trade is, was al bekend. Er wordt wel geroepen dat arbeiders in de zilver- en goudindustrie er een stuk beter voor staan. Toch was pas geleden in een uitzending van Netwerk nog te zien hoe belabberd de werksituatie van illegale arbeiders in Braziliƫ is. In illegale goudmijnen werken mannen onder levensgevaarlijke omstandigheden voor een loon waar ze nauwelijks van kunnen overleven.

Paradoxaal genoeg gaan acties van de politie om de illegale praktijken te bestrijden ten koste van de lokale bevolking. Want die leeft van de clandestiene handel in goud of hout, en staat met lege handen als de overheid de fabrieken sluit.

Bij het delven van goud in Braziliƫ komt dus hetzelfde duivelse dilemma naar voren als bij de productie van fast fashion in (om een willekeurig voorbeeld te noemen:) China. Controle op de bedrijfsvoering van dit soort fabrieken lijkt urgent en noodzakelijk, maar leidt in eerste instantie niet tot een verbetering van de positie van de werknemers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten