woensdag 7 juli 2010

Mondiale voetafdruk of ecoschoen

Binnen een jaar je CO2-uitstoot terugbrengen met 10 procent. Dat is het doel van de campagne 10:10. Om je een idee te geven waar je dan op kunt besparen, reken je eerst met de quickscan mondiale voetafdruk uit hoe milieuvervuilend je nu leeft.

Vervolgens krijg je concrete adviezen voorgeschoteld om je leven te beteren. Exit shopping trips naar New York, enter groenteburgers, fiets en bibliotheekboeken.

Opvallend genoeg rept de quickscan mondiale voetafdruk – net als de website van 10:10 – met geen woord over mode. De adviezen blijven beperkt tot dooddoeners zoals: neem de fiets in plaats van de auto, gebruik groene stroom, ga met de bus of trein op vakantie, koop local food, investeer in spaarlampen en gebruik een waterbesparende douchekop. Alleen het adagium ‘koop goede spullen’ komt in de buurt van duurzame mode, want wenken zoals ‘less = more’ en ‘repareer kapotte spullen’ zijn natuurlijk ook van toepassing op kleding, schoenen en accessoires.

Heeft de ecologische voetafdruk dan niets te maken met ecoschoenen of goededoelenslippers? Dat lijkt me sterk. Met de aankoop van lokaal geproduceerde mode bespaar je een flinke dosis CO2-uitstoot. Dat is jammer voor fair trade initiatieven in Afrika, Peru of India, maar goed voor het milieu in de hele wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten