donderdag 15 juli 2010

Winkel voor slow fashion

Het Londense warenhuis Selfridges is deze maand het toneel van een shop-in-store met modeklassiekers. The Forever Shop, zoals de miniwinkel is gedoopt, verkoopt kleding waar je zeker meer dan één seizoen mee kunt doen.

Bekende items uit The Forever Shop zijn de trenchcoat van Burberry, sjaals van Hermès, ballerina’s van Repetto, jeans van Levi’s, sneakers van Converse en roze hoge hakken van Christian Louboutin. Naast kleding zijn er trouwens ook trendbestendige boeken en design producten in The Forever Shop te koop.

Ik ben altijd blij te horen dat de ballerina inmiddels als een tijdloze klassieker wordt gezien. (Wie herinnert zich niet de onheilspellende berichten dat de balletschoentjes zóóó 2009 zouden zijn?). Maar de collectie die Selfridges als tijdloos afficheert, stemt niet vrolijk. De kledingstukken zijn allemaal afkomstig van beroemde labels voor wie de razendsnel veranderende modes een zegen zijn. Sterker nog, de luxemerken leveren zelf een belangrijke bijdrage aan de fast fashion industrie, waarin must-have bags nauwelijks langer dan een modeseizoen meegaan.

Zou een échte forever store niet vol moeten hangen met slow fashion? Denk aan tijdloze basisstukken van hoge kwaliteit – het liefst ook nog gemaakt met respect voor mens, dier en milieu. Ontwerpers zoals Rianne de Witte, Monique van Heist en Alexander van Slobbe grossieren in dit soort mode.

Een kleine troost: ondanks zijn naam is The Forever Store tijdelijk. Wie weet kunnen we dus binnenkort een écht duurzame pop-up store tegenkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten