woensdag 14 juli 2010

AIFW met een vleugje groen

De Amsterdam International Fashion Week heeft er een lokale concurrent bij. Via het downtown programma Salon1 presenteert een aantal Nederlandse modeontwerpers van 15 tot 18 juli de nieuwe collecties en bijbehorende inspiratiebronnen.

Gevestigde namen zoals Alexander van Slobbe, Klavers van Engelen, Sjaak Hullekes en Jan Taminiau hebben de AIFW helemaal niet nodig, is de gedachte. Zij showen in Londen, Parijs of Milaan en worden wereldwijd in winkels en warenhuizen verkocht. De Amsterdamse Fashion Week is vooral voor startende labels en jong talent, zoals afstudeerders van de Amsterdamse modeacademie AMFI, aldus de initiatiefnemers van Salon1.

Wat betekent dit voor de jonge Nederlandse ecolabels? In het officiële programma van de AIFW, dat van 14 tot en met 18 juli plaatsvindt, is geen duurzaam merk te bekennen. (Kentroy Yearwood, die ter ere van The Green Fashion Competition een collectie mag showen in een paviljoen tegenover de AIFW-tent op het Westergasterrein, telt niet mee). En tussen de veertig deelnemers aan Salon1 zit ook geen spatje groen.

Misschien wíllen makers van groene mode simpelweg niet deelnemen aan een fast fashion evemement. Investeren ecolabels niet liever in shows tijdens evenementen die speciale aandacht schenken aan duurzaamheidsinitiatieven (zoals de Arnhem Mode Biënnale of Dag van de Duurzaamheid)? Ik ga het ontwerpers van fair fashion vragen! Want met een beetje geluk staat de AIFW-tent op 16 juli, als The Green Fashion Competition wordt gelanceerd, helemaal vol met groene modeontwerpers met een visie op de rol van eerlijke mode in de wereldwijde Fashion Weeks.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten