maandag 9 april 2012

Recycling bij modewinkels

Klanten brengen hun afgedragen kledingstukken terug naar de winkel, die er iets goeds mee doet. Levi’s en Claudia Sträter doen het. Misschien staan we aan de vooravond van een nieuwe trend in hergebruik?

Claudia Sträter opende speciaal voor een teruggeefactie in april 2012 een tijdelijke vintage shop in de winkel aan het Amsterdamse Rokin. Daar komen de oude Claudia Sträters van klanten te hangen voor doorverkoop. Items die onverkocht blijven, worden gedoneerd aan Dress for Success, een organisatie die werkzoekenden van gepaste kleding voor een sollicitatiegesprek voorziet.

Levi’s lanceerde in maart 2012 een campagne om de klassieke 501 nieuw leven in te blazen. Klanten konden hun oude jeans inleveren, waarna het modelabel The Reformation er een nieuw item van maakt. Op die manier hoeven consumenten geen afstand te doen van een gelief kledingstuk, en draagt Levi’s bij aan de strijd tegen de groeiende afvalberg, is de gedachte.

In Nederland worden oude schoenen ook ingezameld om goede doelen te steunen. Aan 'Goed doen met je oude schoen', een initiatief van Scapino om Kika te steunen, doen inmiddels ook de ketens Intreza, Steve Madden, Dolcis, Manfield en PRO mee. Voor elk ingeleverd paar schoenen, schenkt de winkel 20 cent aan Kika. Klanten ontvangen een kortingsbon van 10 euro, en kunnen hun afdankertjes, die worden gerecycled, met een gerust hart een tweede leven gunnen. Het doel is om 400.000 schoenen in te zamelen.

Overigens waarschuwen deskundigen dat recycling pas succesvol kan worden als bij het ontwerp van kledingstukken rekening wordt gehouden met hun tweede leven. Mixes van exotische materialen maken hergebuik niet makkelijk. Items gemaakt van één soort mainstream materiaal lenen zich veel beter voor recycling en upcycling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten