zondag 22 april 2012

In-Fashion: (duurzaam) modefeest in Utrecht

Met exposities, documentaires, workshops en lezingen mocht Utrecht zich op 21 april even een modestad voelen. Het nieuwe evenement In-Fashion richtte op drie lokaties in het centrum Рhet Designercafé, Hotel Dom en het UCK Рde spotlights op mode. Daarnaast waren er onder meer kortingsacties bij winkels zoals Puha en Klijs & Boon, en een tijdelijke winkel van slow fashion label i-did in Galerie Sanaa.

Duurzame mode was goed vertegenwoordigd tijdens In-Fashion. Carlien Helmink vertelde in de speakers corner over de toekomstplannen van Studio Jux. Die omvatten onder meer een eigen winkel, verkoop in Engeland en China, en productie in sociale werkplaatsen in Europa. Van Studio Jux en andere ecolabels, zoals i-did en Twin Couture, waren ook items te zien in Hotel Dom, waar een aantal hotelkamers was ingericht als expositieruimte.

Opvallend is dat duurzaamheid ook aan de orde kwam bij presentaties van experts op het gebied van technologie. Zo vertelde Meg Grant over de Climate Dress van Diffus, een jurk die CO2-emissies meet en de data vertaald in led-lichten op het voorpand. En Marina Toeters van By-wire.net benadrukte het belang van ontwerpen met het oog op recycling.

In-Fashion maakt duidelijk dat Utrecht gerust de strijd mag aangaan met mode-evenementen in Amsterdam, Arnhem en Maastricht. Catwalks waren er weliswaar niet, maar inspirerende belevingen des te meer.

1 opmerking: