maandag 28 mei 2012

Nieuw Nederlands initiatief voor duurzamere kledingproductie in Bangladesh



‘Een schonere en gezondere textielsesctor in Bangladesh’. Dat is het doel van een intentieverklaring die Solidaridad, staatssecretaris Ben Knapen en een aantal grote modemerken in mei 2012 hebben ondertekend. Onder andere We Fashion, H&M en Esprit hebben zich in de overeenkomst uitgesproken voor een minder vervuilende en verspillende textielindustrie.

In Bangladesh werken 3,5 miljoen mensen in de kleding- en textielsector, vaak onder belabberde omstandigheden. Organisaties zoals de Schone Kleren Campagne en de Fair Wear Foundation zijn al jaren actief in het land, waar fatsoenlijke arbeidsomstandigheden en respect voor werknemersrechten geen vanzelfsprekendheden zijn.

Het initiatief van Solidaridad komt voort uit een proefproject, en richt zich met name op de milieuaspecten van de textielindustrie. De bedoeling is dat de industrie leert om met minder water, energie en chemicaliën te verbruiken. Daarnaast worden investeringen in nieuwe, schonere technologieën aangemoedigd. Daarvan zouden niet alleen de lokale bedrijven, zoals spin- en weeffabrieken, profiteren, maar ook Westerse modemerken die (indirect) ook worden geconfronteerd met stijgende prijzen voor bijvoorbeeld water en energie.

Hoewel Solidaridad de persbericht over de intentieverklaring de hoopvolle titel ‘Kleding- en textielindustrie schoner’ meegeeft, is het nog even afwachten wat er van de plannen terecht komen. Zo geeft de persinformatie geen enkel inzicht in de manier waarop de voorgestelde veranderingen worden aangepakt, en op welke termijn de effecten zichtbaar worden. De kledingsector in Bangladesh komt al enkele jaren regelmatig negatief in het nieuws, bijvoorbeeld vanwege kinderarbeid in naaifabrieken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten