dinsdag 13 maart 2012

Gruwelverhalen uit de modewereld

Met alle rampen en ellende die we dagelijks via de media voor ogen krijgen, zijn we misschien wel immuun geworden voor beelden van mensenleed in de modeindustrie. Toch zijn recent een aantal documentaires verschenen die het moeilijk maken de ogen te sluiten.

Neem de documentaire Bitter seeds, die laat zien dat er gemiddeld elk uur een katoenboer in India zelfmoord pleegt. De boeren sluiten leningen af met zaadproducenten, maar kunnen de 7 procent rente per maand niet terugbetalen als de oogst tegenvalt. Ze zien dan geen uitweg meer.

India is ook de plaats van handeling van het programma Blood, sweat & t-shirts. Zes fashionista’s bezoeken de sloppenwijken en kledingfabrieken in New Delhi waar hun outfits gemaakt worden. Ook deze beelden maken duidelijk welke schrijnende verhalen er achter onze mode kunnen schuilgaan.

Wie na deze beelden nog niet genoeg misere heeft gezien, kan altijd nog kijken naar de ARD-uitzending over de productie van fast fashion in Bangladesh. Of naar de ervaringen van twee Nederlandse journalisten in de goudmijnen in Colombia. Niet geschikt voor tere zieltjes.

1 opmerking:

  1. Vreselijk, maar als het goed is allang bij iedereen bekend. En hoe kunnen we dit voorkomen? Door deze katoen te vervangen. Waarmee? Met iets dat beter is en niet deze nadelen kent. Want als het niet beter is gaat het niet in grote getale gebeuren en praat je over alternatieven die theorie zijn en blijven.

    Dapper voorwaarts, www.greendaddy.nl

    BeantwoordenVerwijderen