donderdag 1 maart 2012

Klein probleem met nano

Nanodeeltjes zitten in allerlei producten die we dagelijks gebruiken, zoals cosmetica en kleding. Maar de gevolgen van minihoeveelheden zink, zilver en aluminium voor de milieu en onze gezondheid zijn nog onbekend. Een recent rapport van de Britse National Academy of Sciences maant daarom tot voorzichtigheid.

Nanodeeltjes zijn gerust tienduizend keer zo klein als de omvang van een menselijke haar. Ze worden gebruikt omdat ze licht en sterk zijn. En ze zijn populair voor goed smeerbare zonnebrandcrème. De onderzoekers van de National Academy of Sciences waarschuwen dat ze stofjes ook kunnen worden ingeademd en opgenomen door de huid. En schadelijke materialen kunnen doorsijpelen in het milieu.

De National Academy of Sciences pleit voor meer onderzoek naar de risico’s van nanotechnologie. De markt voor nano is enorm. In 2009 bedroeg de omzet van nano 1 miljard dollar. In 2015 zou die drie keer zo groot zijn.

Voor fashionista’s die zich bekommeren om het milieu is het nieuws over risico’s van nanomaterialen de zoveelste kopzorg. Want het lijkt voor consumenten niet eenvoudig om bij hun kledingaankopen rekening te houden met duurzam materialen en producten en ook nog eens met de aanwezigheid van nanodeeltjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten