dinsdag 20 maart 2012

Werkkleding als tijdloze mode

De spijkerbroek is er het ultieme voorbeeld van: werkkleding die zich tot mode heeft ontwikkeld. De jeans werd gebruikt in de mijnen van Californië voordat denim broeken de straat en catwalk veroverde.

De Nederlandse ontwerpster Monique van Heist, die zelf bekend staat om haar tijdloze modecollecties, stelde een tentoonstelling samen over de invloed van werkkleding op onze mode. De expositie Werkstijl in Museum Rotterdam laat en passent zien hoe sommige kledingstukken onmisbare basisstukken voor ieders garderobe zijn geworden.

Naast jeans toont Museum Rotterdam in Werkstijl ook colberts, overalls en stofjassen uit het (recente) verleden. Klinkt niet modieus? Wel als Walter van Beirendonck, Jean Paul Gaultier, Vivienne Westwood, Bas Kosters of Monique van Heist er hun ontwerptalent op loslaten. Op die manier wordt ook duidelijk hoe kledingstukken zoals de spijkerbroek, het jasje en de lange jas onvergetelijke silhouetten hebben.

Werkstijl sluit naadloos aan bij de ontwerpvisie van Monique van Heist, die met haar doorlopende collectie Hello Fashion de snelheid en overvloed van het huidige modesysteem ter discussie stelt. Van Heist is er namelijk van overtuigd dat een goed ontwerp langer meegaat dan één seizoen. Wie zich bekommert om duurzame mode – in de betekenis van kleding die lang mee gaat – kan bij dan ook Werkstijl volop inspiratie opdoen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten