maandag 26 maart 2012

Upcycling is buzzword

Upcycling is anno nu een van dé buzzwords in modekringen. Dat schreef Suzy Menkes in februari 2012 in de International Herald Tribune. Met groeiende afvalbergen in onder meer China is het recyclen van reststoffen, snijafval en samples niet alleen een trend maar ook een goed idee voor het milieu.

Volgens Orsola de Castros, die met haar label From Somewhere al jarenlang geupcyclede must-haves maakt, gelooft nog steeds dat de trend groeipotentieel heeft. Het is een ambachtelijke benadering van het probleem van textielafval, die veel creativiteit en ontwerptalent vergt, zei ze onlangs in een lezing voor startende modeontwerpers. Voor bedrijven die voortdurend nieuwe collecties produceren, liggen de grondstoffen voor upcycling bijna voor het oprapen.

Voor jonge ontwerpers die nadenken over het maken van nieuwe items van hoge kwaliteit met behulp van afgedankte materialen, heeft Orsola de Castros heldere adviezen. Bijvoorbeeld: kijk eerst naar de materialen die je tot je beschikking hebt voordat je aan de slag gaat met hergebruik. Of: zorg dat je inzicht hebt in de afvalproductie van je eigen bedrijf. En: bedenk dat geen enkel stukje afval te klein is om te hergebruiken. Met al dit soort concrete tips is er eigenlijk geen excuus meer om aan het upcyclen te slaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten