maandag 5 maart 2012

Christien Meindertsma geeft inzicht in de herkomst van textiel

Het Nederlands Textielmuseum in Tilburg exposeert het werk van ontwerpster Christien Meindertsma. Dat biedt food for thought voor iedereen die wel eens stilstaat bij de herkomst van modeproducten. Want Meindertsma geeft met haar werk een kijkje in de keuken van producten zoals wollen sweaters.

Meindertsma werd vooral bekend met haar project PIG05049, waarin ze de volledige levensloop van een varken volgde. Maar ze maakte ook sweaters van schapen die ze uitkoos en van wol ontdeed – om er vervolgens eigenhandig truien van te breien. De kopers van deze Onesheepsweaters vinden bij hun aankoop een paspoort met foto’s van het schaap dat de wol leverde.

Met haar projecten laat Meindertsma zien hoe ingewikkeld het proces is achter alledaagse voorwerpen zoals truien, theedoeken of vlees. Ze is gedreven door een afkeer van wegwerpproducten. ‘Dat kwam omdat ik niets afwist van de herkomst van producten en materialen’, verklaarde ze haar fascinatie zelf onlangs in een interview met Oneworld. Recent kocht ze vlas uit de Flevopolder, waarvan ze textiel zoals theedoeken maakt.

De tentoonstelling in het Textielmuseum, die is te zien tot 3 juni 2012, is de eerste solo-expositie van Christien Meindertsma.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten