donderdag 2 februari 2012

Miljoenen kinderen aan het werk in de katoenindustrie

Dat er kinderarbeid plaatsvindt in de kledingindustrie is – helaas – geen nieuws. In alle belangrijke katoenproducerende landen (China, India, Pakistan, Brazilië, Oezbekistan en Turkije) zou kinderarbeid voorkomen, met name bij de pluk van het zogenoemde witte goud. Recent zijn reportages gemaakt die weer eens de schrijnende situatie in beeld brengen.

Bij de teelt en de eerste verwerking van katoen in de Indiase stad Guarat wordt veel gebruik gemaakt van kinderarbeid, onthulde de BBC. De omroep trof op de katoenvelden vrouwen en meisjes aan van soms 10 of 11 jaar oud.

Lokale vakbonden schatten dat er in katoenindustrie in India een half miljoen kinderen werken. Maar liefst een derde van het totale aantal werknemers zou jonger dan zestien zijn, ook al is het volgens de wet verboden dat kinderen onder de zestien werken.

De BBC concludeert op basis van het onderzoek in India dat modebedrijven vaak wel kijken naar de arbeidsomstandigheden in fabrieken waar katoen wordt gesponnen en waar kleding in elkaar wordt gezet. Maar misstanden bij de teelt en eerste verwerking van de ruwe katoen blijven vaak buiten beeld.

Overigens ontdekte de Duitse omroep ARD tijdens een reportage in Bangladesh dat zich ook onder naaisters in kledingfabrieken de nodige kinderen bevinden. In een fabriek die als toeleverancier is betrokken bij de productie van H&M’tjes, ziet de ARD een meisje van 12 dat 16 uur per dag werkt. Ze woont met haar familie in volslagen armoede in de nabijgelegen slum.

De ARD concludeert dat de jeans van H&M, in vergelijking met de spijkerbroeken van drie andere prijsvechters, van redelijke kwaliteit en uiterst goedkoop zijn. En dat is wel een erg wrange conclusie na het zien van alle ellende in de productieketen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten