donderdag 23 februari 2012

Oproep voor een dag lang zonder schoenen

Het Amerikaanse bedrijf Toms Shoes, dat bekend is om zijn betrokkenheid bij kinderen in ontwikkelingslanden, organiseert in 2012 opnieuw One Day Without Shoes. We worden opgeroepen om op 10 april één dag geen schoenen te dragen.

Het idee achter One Day Without Shoes? Zo kunnen we een beetje de situatie ervaren van de miljoenen kinderen die zonder schoenen door het leven gaan. En de opmerkelijke actie kan leiden tot een publieke discussie die vervolgens bewustzijn van de problematiek vergroot.

Toms, dat voor elk verkocht paar schoenen een paar doneert aan een kind dat in armoede leeft, waarschuwt al sinds de oprichting in 2006 voor de gevaren die schoenloze kinderen lopen. Ze kunnen er infecties door oplopen waar ze ernstig gehandicapt van worden. Daarnaast lopen de 30.000 kinderen die werken in landfills in de Philippijnen het risico hun voeten te beschadigen door glas en giftig afval. Daarnaast zijn schoenen ook op een andere manier van belang voor de toekomst van kinderen in ontwikkelingslanden: soms is schoeisel een voorwaarde om naar school te mogen.

Vanuit het hoofdkantoor van Toms in California worden in de aanloop naar 10 april allerlei praktische hulpmiddelen aangereikt om One Day Without Shoes tot een succes te maken. Je kunt ontwerpen voor banners, stickers en spandoeken downloaden, inspirerende video’s bekijken en een heuse barefoot challenge aangaan. Daarnaast zijn er t-shirts te koop waarop je kunt aangeven hoe je op 10 april blootsvoets de dag door komt.

Tien april is al jarenlang een actiedag voor Toms Shoes. Tot nu toe was er in Nederland nog weinig aandacht voor de schoenloze dag. Dit jaar is dat anders, en staat een evenement in Amsterdam op stapel. En dat is zeker een must-see voor Hollandse liefhebbers van Toms, die sinds begin 2012 ook in Nederland verkrijgbaar zijn.

1 opmerking: