dinsdag 28 februari 2012

40 dagen met zes kledingstukken

In de veertig dagen die voorafgaan aan Pasen, kan je een stapje terugdoen met vlees eten, alcohol drinken, cigaretten roken en koffie leuten. Britse fashionista’s hebben een andere uitdaging: veertig dagen niets anders dan zes kledingstukken dragen. Met de Six Items Challenge vraagt de ngo Labour behind the label aandacht voor sweatshops die onze fast fashion maken.

Volgens Labour behind the label, dat deel uit maakt van de internationale Clean Clothes Campaign, is de Six Items Challenge heel eenvoudig. Je kiest gewoon je favoriete zes kledingstukken uit je garderobe en zorgt ervoor dat je daarmee veertig dagen door komt. Accessoires, ondergoed, schoenen en sportkleding mag je onbeperkt blijven dragen.

Op de website van The Six Item Challenge zijn blogs te vinden van lotgenoten, en worden creatieve ideeën gedeeld om de veertig dagen op een zo modieus mogelijke manier door te komen. Daarnaast zamelt Labour behind the labour geld in voor nieuwe campagnes.

Met The Six Item Challenge roept Labour behind the label op tot een tijdelijke boycot van fast fashion. Zo’n boycot komt niet vaak voor, maar is nu bedoeld om consumenten bewust te maken van de arbeidsuitbuiting achter de goedkope mode die we in grote hoeveelheden kopen. Zoals de actiewebsite het samenvat: ‘consumption needs to slow down, the pressure on workers and the constant precariousness of jobs and wage levels needs to be addressed’.

The Six Items Challenge past in het rijtje van de Amerikaanse Six Items or Less en de Nederlandse Free Fashion Challenge. Maar die laatste twee initiatieven zijn een stuk ingrijpender, omdat fashionista’s die daar aan deelnemen een jaar lang geen kleding mogen kopen.

1 opmerking:

  1. Leuke idee! Ik doe ook mee - 40 dagen zonder Fast Fashion :)
    Groetjes, Hannah (easypeasy.vintage.de)

    BeantwoordenVerwijderen