vrijdag 24 februari 2012

Stappen naar fair trade

Een toetje met fair trade chocolade maken. Je vrienden op Facebook vertellen over je favoriete fair trade product. De lokale winkelier vragen naar de beschikbaarheid van fair trade producten. Het zijn voorbeelden van stappen die consumenten kunnen zetten om fair trade beter op de kaart te zetten. De Britse Fair Trade Foundation stimuleert deze initiatieven.

Van 27 februari tot en met 12 maart 2012 is het in het Verenigd Koninkrijk Fair Trade Week. De campagne richt zich op consumenten die een stap willen zetten richting een eerlijke levensstijl. Op die manier wordt boeren en arbeiders die fair trade werken een hart onder de riem gestoken, is het idee. Het streven is om in 2012 in totaal anderhalf miljoen stappen te verzamelen.

Iedereen die zich registreert op de website van de Fair Trade Foundation krijgt tips om stappen te zetten naar een eerlijke wereld. Korte films maken duidelijk welke armoedeproblemen er achter de oneerlijke handelsverhoudingen schuilgaan en wat fair trade hieraan kan veranderen. De kleine stappen die consumenten kunnen nemen, zullen uiteindelijk grote gevolgen hebben voor de werk- en leefomstandigheden van miljoenen arbeiders in ontwikkelingslanden, is de gedachte.

Naast bekende producten zoals thee, koffie en bananen staat ook katoen onder de aandacht van de Fair Trade Week. In Nederland vindt de Fair Trade Week in oktober, maar er is natuurlijk geen enkele reden om nu alvast een stap te zetten via de Engelse campagne.

1 opmerking: