woensdag 8 februari 2012

Extra fair lijn van Expresso

Expresso lanceert binnen de zomercollectie voor 2012 een Extra Fair lijn: een reeks t-shirts in negen kleuren, waarvan de duurzaamheid in de gehele productieketen is bekeken. Voor de collectie heeft het Nederlandse modemerk samengewerkt met de Fair Wear Foundation, Stichting Max Havelaar en Trees for Travel.

Bijzonder aan de Extra Fair collectie is het feit dat binnen alle schakels van de keten aandacht is besteedt aan mens en milieu. Zo is de katoen 100 procent biologisch en fair trade gecertificeerd volgens de normen van Max Havelaar. Het spinnen, breien en verven vindt plaats in fabrieken die werken volgens de Global Organic Textile Standard. In het naaiatelier waar de T-shirts vervolgens in elkaar gezet worden, heeft de Fair Wear Foundation een audit uitgevoerd naar de werkomstandigheden.

Daarnaast zijn uitsluitend duurzame labels en verpakkingsmaterialen gebruikt, en wordt de volledige CO2-uitstoot - van productie tot verkoop - gecompenseerd. Door een bijdrage aan het bosherstel project van Trees for Travel in Maleisië, mag de Extra Fair lijn zich klimaatneutraal noemen. Ook leuk: een deel van de verkoopopbrengst wordt gedoneerd aan de Stichting Expresso Fashion, die maatschappelijke projecten en goede doelen steunt.

Het Nederlandse modelabel Expresso, dat sinds de jaren tachtig bestaat, is al langer bezig sociaal betrokken. Expresso was in 2004 een van de eerste leden van de Fair Wear Foundation. Daarnaast doet het bedrijf donaties aan onder meer Orange Babies en de 1% club. De Extra Fair collectie is bedoeld om nieuwe ervaringen op te doen met volledig duurzame kledingproductie. De leerervaringen kan het bedrijf gebruiken voor de reguliere collectie, maar ook voor toekomstige speciale lijnen.

1 opmerking:

  1. Voor de volledigheid: de Extra Fair shirts liggen vanaf 29 maart in de winkels.

    BeantwoordenVerwijderen