Het is jammer, maar helaas: een duurzame garderobe vergt een flinke dosis consuminderen. Een van de meest effectieve manieren om op modegebied een beetje groener te leven, is namelijk door minder kleding te kopen. Een goede manier om te ervaren wat een beperkte keuze in de kledingkast betekent, is een experiment dat op 21 juni is gestart. Alle deelnemers beloven dat ze gedurende een maand niet meer dan zes items uit hun garderobe zullen dragen.
Voor fashionista’s zal het project, dat van start is gegaan onder de titel Six items or less, een heuse beproeving zijn. Want welke zes kledingstukken zijn zo modieus dat je er wekenlang in kunt rondlopen? En met welke schoenen kan je je zowel op de werkvloer als in je vrije tijd vertonen?
Het doel van Six items or less is niet om de consumptiemaatschappij of het klimaatprobleem aan de kaak te stellen. De initiatiefnemers willen mensen uitdagen en gewoon eens zien wat er gebeurt, zeggen ze. Ze vragen zich af wat onze kleding over ons zegt en waarom we zo veel tijd besteden aan het samenstellen van onze garderobe en outfits. Op de website Sixitemsorless.com kunnen deelnemers hun ervaringen delen.
Dat consuminderen niet eenvoudig is, blijkt wel uit de ervaringen van de deelnemers aan Six items or less. Zij klagen dat ze drie dagen achter elkaar dezelfde outfit dragen, dat de was opeens een ingewikkeld rekenschema vereist, of dat ze niet gerekend hadden op een plotselinge hittegolf. Positivo’s zijn er ook: zij beweren dat niemand ziet dat ze steeds dezelfde kleding dragen, dat ze úren tijd besparen bij het aankleden, of dat ze helemaal verknocht zijn geraakt aan hun zes items.
Vaststaat dat de uitdaging van Six items or less peanuts is in vergelijking met de ambitie van The Uniform Project. De Indiase Sheena droeg een jaar lang dezelfde jurk om aandacht te vragen voor het lot van arme kinderen in haar thuisland. Die dragen natuurlijk noodgedwongen zes of minder items.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten