maandag 26 juli 2010

Voor de Wereld van Morgen wordt modieus

Betwijfelt er nog iemand of de modewereld zich bekommert om de toekomst van onze planeet? De inzendingen voor subsidiewedstrijd Voor de Wereld van Morgen bewijzen dat innovatieve ondernemers serieus bezig zijn met duurzaamheid. En initiatieven op het gebied van mode ontbreken daarbij zeker niet.

Tot nu toe heb ik op de website van Voor de Wereld van Morgen drie projecten gespot die duurzame mode naar een hoger plan kunnen tillen. Een Motto is één van de acties die kans maken op de hoofdprijs van 20.000 euro. Met dit initiatief geven Melanie Kandelaars en Judy van Blaricon truien, spencers en vesten een tweede leven. De ontwerpsters maken nieuwe creaties van de afdankertjes van vrienden, bekenden en wildvreemden. De schenker geeft het duo zijn of haar levensmotto mee, dat vervolgens in het gepimpte kledingstuk wordt verwerkt. De afvalberg wordt er kleiner van en de wereld een beetje vrolijker!

Ook van andere mode-initiatieven bij Voor de Wereld van Morgen word je blij. Ontwerpster Ellen Willink wil collecties duurzame kleding laten maken in sociale werkplaatsen in Nederland. Dat is milieuvriendelijk, want het voorkomt het invliegen van kledingstukken uit verre oorden. En het creëert nieuwe arbeidsplaatsen in de sociale werkplaatsen waar kwetsbare groepen een baan kunnen krijgen. Ook sympathiek is het Huis van de Vlinders, een modebedrijf waar kwetsbare meiden en jonge vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring kunnen opdoen. Extra mooi is dat initiatiefneemster Isabelle Zumbrink uiteenlopende functies in het bedrijf beschikbaar stelt als werkervaringsplekken, zodat iedereen een passend leertraject kan volgen.

Liefhebbers van duurzame mode kunnen de komende maanden dus stemmen (en duimen!) op inspirerende acties van creatieve duurzame modeondernemers. Op 18 november wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens een feestelijke prijsuitreiking.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten