Biologisch katoen mag dan populair zijn, er zijn materialen die veel milieuvriendelijker zijn. Denk aan linnen, jute of hennep. Wol is, ondanks de natuurlijke connotaties, geen zinvol alternatief. De productie van wolvezels is namelijk niet bepaald goed voor het milieu.
Onderzoek van CE Delft laat zien dat de milieu-impact van katoen zo groot is, omdat deze stof veel gebruikt wordt. Maar liefst tweederde van kleding en huishoud- en textieltextiel bestaat uit katoen. Gemeten per kilo is de milieudruk van katoen hoger dan van de meeste andere vezels. Maar het is vooral de grote schaal waarop katoen wordt geproduceerd en gebruikt die zorgt voor de milieu-impact.
Wat dat betreft is het maar goed dat wol zelden in de mode is. Per kilo is de productie van wol namelijk het meest milieubelastend van alle textielsoorten. Bij de productie van wol worden bijvoorbeeld veel bestrijdingsmiddelen gebruikt tegen parasieten en schimmels. En dan is er nog niets gezegd over het dierenwelzijn. Ons beeld van zoete schaapjes in de wei, die in de zomer door een sympathieke herder liefdevol worden ontdaan van hun winterjasje, is natuurlijk onrealistisch.
Woolmark, het bekende keurmerk voor wol, verbiedt wel kinder- en dwangarbeid bij de productie van wol, maar stelt geen eisen aan dier- en milieuvriendelijkheid. Daarom komt het voor dat schapen hun leven met afgeknipte staart in megastallen doorbrengen, waar ze tot bloedens toe worden geschoren, om vervolgens in een bak ontsmettingsmiddel te worden gegooid. En dat is wat mij betreft een éxtra reden om te kiezen voor katoen of hennep.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten