zaterdag 17 juli 2010

The Green Fashion Competition van start

‘We zijn op zoek naar de ontwerpers van de toekomst.’ Dat zei topmodel Lonneke Engel op 16 juli bij de lancering van The Green Fashion Competition. De prijsvraag, die bedoeld is om ontwerpers te stimuleren duurzame outfits te ontwikkelen, wordt gesponsord door de Amsterdam International Fashion Week en het ministerie van Landbouw. De aftrap vond dan ook plaats tijdens de AIFW, op een platgelopen grasveldje tegenover de tent waar de catwalkshows worden gehouden.

Lonneke Engel, die als ambassadrice voor The Green Fashion Competition optreedt, droeg een groene zomerjurk van Kentroy Yearwood. ‘Het zit lekker en het is fijn dat het eerlijk gemaakt is’, aldus het model. Dat zijn vast niet de enige redenen dat ze de jurk droeg, want van Yearwood was bij de lancering van de groene wedstrijd een installatie te zien.

De installatie bestond uit zeventien modellen met geschminkte gezichten die op kubussen van gerecyclede materialen poseerden. Ze showden de collectie Rangaku, die maar weer eens aantoont hoe hip verantwoorde mode kan zijn. Jeans met breed omgeslagen pijpen, jasjes met pofmouwen, roze jurkjes met onafgewerkte zomen, pantalons van voile-achtige stof met drukke prints – je zou alles zó willen hebben. En die kleding is dus gemaakt van biologische of gerecyclede materialen, geverfd met natuurlijke, milieuvriendelijke stoffen en ambachtelijk geproduceerd in fabrieken waar werknemers behoorlijk behandeld worden.

De presentatie van Kentroy Yearwoods collectie moest jonge ontwerpers waarschijnlijk inspireren om deel te nemen aan The Green Fashion Competition. Voor het handjevol journalisten, modellen en modefans dat voor de lancering was komen opdraven, bleef de bedoeling van de installatie op zijn zachtst gezegd raadselachtig. Zij hadden ongetwijfeld een antwoord willen hebben op de niet zo verantwoorde vraag: waar is die geweldige kleding te koop?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten