donderdag 17 juni 2010

Wedstrijdje spelen met groene mode

Niemand kan er nog omheen: de Amsterdam International Fashion Week wordt alsmaar groener. In januari 2010 was er welgeteld één catwalkshow te zien van een duurzaam modemerk (het Zweedse Camilla Norrback). In de juli-editie van onze nationale modeweek wordt een heuse Green Fashion Competition gelanceerd.

De Green Fashion Competition, met een hoofdprijs van 25000 euro, richt zich op modeontwerpers die een verantwoorde collectie ontwikkelen. Het doel van de wedstrijd is volgens de organisatie ‘een fundament te leggen voor manieren waarop de modeindustrie een balans vindt tussen de economische, ecologische en sociale impact van hun ideeën’. Aanleiding voor de wedstrijd, die wordt gesponsord door het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij, is het jaar van biodiversiteit. (Voor wie het nog niet door had: dat is dus 2010).

Is de AIFW nu goed & groen bezig? De Green Fashion Competition is een aardig begin. Maar het is een magere opbrengst als je kijkt naar het ecomodetalent dat er in Nederland rondloopt. Daryl van Wouw, die in juli ook weer tijdens de AIFW showt, lanceerde vorig jaar een luxe shopper van ecokatoen. En had slow fashion designer Rianne de Witte, die dit jaar 15 jaar in het vak zit, niet een catwalkshow op de AIFW verdiend?

Laten we hopen dat verantwoorde mode voor alle labels die hun collecties presenteren tijdens de AIFW binnenkort zó gewoon wordt, dat een groene wedstrijd of eco side show volstrekt overbodig wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten