maandag 28 juni 2010

Edelstenen: niet alleen maar glitter

Dat er achter de glitter & glamour van designer dresses nogal eens een wereld van mensenleed schuilgaat, wordt voor steeds meer consumenten zichtbaar. Voor alle fashionista’s die niet in The Bubble leven, wordt het dan ook steeds lastiger om de schouders op te halen over de niet al te schone kleren waarmee de gemiddelde winkel volhangt.

Alsof modeminnend Nederland het al niet moeilijk genoeg heeft, blijken er ook nog de slechte arbeidsomstandigheden van de producenten van … edelstenen. Saffier, robijn en smaragd zijn niet zo mooi als je op het eerste gezicht zou denken. De kleurige steentjes worden namelijk onder belabberde werkomstandigheden gemaakt in de allerarmste ontwikkelingslanden, maakte onderzoeksinstituut SOMO eerder dit jaar bekend. Mijnwerkers en steenslijpers in Madagaskar, Zambia, Tanzania, India, China en Thailand verdienen een schijntje aan de productie van stenen die terechtkomen in de sieraden van Siebel en De Bijenkorf.

Je zou er als fashionista met een geweten bijna moedeloos van worden. Kan je dan ook helemaal níets meer kopen zonder kinderarbeid, gezondheidsrisico’s en arbeidsonzekerheid in ontwikkelingslanden te sponsoren?!

Gelukkig is er ook positief nieuws. Volgens SOMO zijn er in de goud- en diamantketen namelijk al een hoop aan duurzaamheidsinitiatieven ontwikkeld. Daar kan de edelstenensector baat bij hebben. En daar worden wij uiteindelijk ook weer happy van. Want een eerlijk gemaakt sieraad heeft natuurlijk net dat beetje extra glans.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten