dinsdag 27 juli 2010

Ecokatoen krijgt concurrentie van koninklijk bamboe

De voordelen van bamboe voor het maken van kleding lijken te veel om op te noemen. Shirtjes dragen prettig omdat het materiaal zacht en ademend is. Bovendien is de kans op huidirritaties bij bamboe minimaal. En dan zijn er nog de milieuaspecten. Voor het maken van een stofje van bamboe zijn lang niet zo veel landbouwgrond, water, meststoffen en bestrijdingsmiddelen nodig als voor katoen.

‘Wij beschouwen bamboe als een koninklijk gewas’, zegt Katja Buturlina, oprichter en eigenares van Royal Bamboo, een jong Nederlands modelabel dat collecties maakt van bamboe. ‘Het is een plant die al eeuwen de mensheid dient als bouwmateriaal, voedsel en medicijn. De plant vraagt daarvoor maar heel weinig terug van de aarde. Bamboe groeit als een raket, terwijl daar maar weinig water voor nodig is.’ Geen wonder dus dat bamboe al wordt gebruikt voor bijvoorbeeld vloeren, meubels, bruggen, hekwerken, papier, muziekinstrumenten, verfkwasten, vliegers en sushimatten.

Ook in de mode-industrie is bamboe geen vreemde. Zelfs verstokte katoengrootgebruikers zoals Petit Bateau hebben kleding van bamboe in de collectie. Meestal gaat het om een mix van 70% bamboe en 30% katoen. De t-shirts van Royal Bamboo bestaan voor 95% uit bamboe – daar is alleen nog 5% elastan aan toegevoegd, zodat de stof lekker elastisch aanvoelt. Bijzonder is ook dat de collectie van luxe basic shirts zich niets aantrekt van seizoensmodes, zodat je er lekker lang mee kunt doen.

‘Royal Bamboo heeft echt invulling gegeven aan het concept slow fashion’, vindt Katja Buturlina, die onlangs de tweede collectie Royal Bamboo op de markt bracht. De collectie, die onder andere wordt verkocht via webwinkel watMooi, bestaat uit drie damesshirts met een bijzondere korte mouw die in modebestendige kleuren verkrijgbaar zijn: zwart, wit en taupe. ‘Ik weet waar de fast fashion tekort schiet in het proces van collectioneren, produceren en transporteren. De planning van zelfs de grote gevestigde modebedrijven is altijd veel te krap, waardoor de druk op fabrikanten wordt opgevoerd, en goederen ingevlogen moeten worden om op tijd in de winkels te liggen. Om deze reden ben ik geen voorstander van snel wisselende collecties en doe ik niet mee met het copycat gedrag van de meeste modemerken.’

Royal Bamboo ziet een zonnige toekomst voor de alternatieven voor het nog altijd alomtegenwoordige katoen in de kledingindustrie. ‘Biologisch katoen is een leuk marketingverhaal, maar zet in de praktijk niet heel veel zoden aan de dijk voor het milieu. Katoen zal naar mijn idee behoorlijke concurrentie krijgen van heel veel andere gewassen. Naast bamboe wordt er intussen steeds meer gedaan met brandnetels en ook van melk kunnen prachtige stoffen worden gemaakt. Ik vind bamboe een mooi materiaal en de plant heeft iets mysterieus en Aziatisch, wat me aanspreekt. Dat heb ik met brandnetels een stuk minder!’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten