zondag 10 juni 2012

Ook mode-uitdaging bij Zero Plastic WeekVan 11 tot 17 juni is het Zero Plastic Week. Dat klinkt niet modieus, maar de hartenkreet over de alsmaar uitdijende plastic soep in onze oceanen raakt in ieder geval op één manier de modewereld. Het gebruik van plastic tassen is namelijk een van de belangrijkste oorzaken van de plastic afvalberg.

Volgens sommige schattingen verbruiken 6,8 miljard mensen wereldwijd jaarlijks meer dan een biljard plastic tassen. Inmiddels drijft er in het noorden van de Stille Oceaan een plastic eiland rond dat zo’n 34 keer groter is dan Nederland. Plastic heeft gemiddeld 450 jaar nodig om te vergaan. Dat is extra zuur als je bedenkt dat het gemiddelde plastic tasje een levensduur van enkele minuten heeft.

Zero Plastic Week roept Nederlandse consumenten op om een week lang geen enkel nieuw product met plastic te kopen. Dat betekent geen in plastic verpakte sla, komkommer of tomaat, maar ook geen nieuwe aankopen in een tas. Op de website geeft Zero Plastic Week tips & trucs om tijdens het winkelen plastic te voorkomen. En deelnemers aan de actie ontvangen een wekelijkse nieuwsbrief in hun mailbox.

De strijd tegen plastic boodschappentassen lijkt op het eerste gezicht niet erg ingewikkeld. Toch is de discussie over plastic versus papieren tassen - met name in de Verenigde Staten - nog springlevend. Papier vergt immers minder chemische processen en energieverbruik dan plastic, maar kan ook leiden tot ontbossing. Op de ogenschijnlijk simpele vraag van supermarktpersoneel of de boodschappen in plastic of papier verpakt kunnen worden, is dan ook geen eenvoudig antwoord.

Voor iedereen die deze discussie liever niet voert, zijn de aloude canvas shoppers of opvouwbare boodschappentassen van Envirosax dan ook een uitkomst. En fashionista’s kunnen in stijl de winkels in dankzij duurzaam design van bijvoorbeeld My Paper Bag, Elvis & Kresse of Halona.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten