donderdag 10 februari 2011

Woloorlog tussen Amerikanen en Australiërs

Zes Amerikaanse modebedrijven hebben hun stem laten horen in de discussie over diervriendelijke productie van wol. Merken zoals Gap en Liz Clairborne hebben Australian Wool Innovation, de Australische brancheorganisatie van schapenboeren, opgeroepen om het conflict met dierenrechtenorganisaties over mulesing op te lossen.

Mulesing – huidverwijdering bij schapen die het risico lopen door flystrike te worden besmet – komt in Australië nog volop voor. Het Australische schoenenmerk Uggs staat bijvoorbeeld al lange tijd onder druk van dierenrechtenorganisaties zoals PETA, die willen dat er een einde komt aan (onverdoofd) mulesing.

Australian Wool Innovation had beloofd dat in 2013 een einde zou komen aan mulesing in Australië. Nu is de organisatie op die belofte teruggekomen. Dat was de aanleiding voor de zes Amerikaanse modebedrijven om een brief te sturen aan Australian Wool Innovation. De bedrijven dreigen uit te wijken naar Nieuw Zeeland en Afrika, waar schapenboeren zich profileren als tegenstanders van mulesing. De discussie over diervriendelijke wolproductie is dus nog niet ten einde...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten