donderdag 10 maart 2011

Succesvol onderhandelen? Ga voor de little red dress

Anno 2011 heeft iedereen met een beetje duurzaamheidsbesef de little black dress natuurlijk vervangen voor een groen alternatief. Maar zelfs de green little black dress is nog zwart van kleur. Dat is fijn voor iedereen die houdt van tijdloze, slankmakende basics. Maar er zijn ook goede redenen om voor een rode variant te kiezen, blijkt uit recent onderzoek van de Universiteit van Tilburg.

Mensen die rode kleding dragen presteren beter bij een onderhandeling dan mensen in witte kleding. Dat schrijft Daphne Hachmang in haar afstudeerscriptie. De student voerde een experiment uit waarbij 48 mannen en 48 vrouwen onderhandelden over de in- en verkoop van koffie. Zowel de kopers als de verkopers met rode t-shirts haalden aanmerkelijk betere resultaten. Ook blijkt uit het onderzoek dat mensen in witte kleding hun openingsbod meer aanpassen aan de rode onderhandelaars dan andersom.

Volgens Daphne Hachmang kan ontwijkgedrag een verklaring zijn voor het succes van rood in onderhandelingen: we vertonen ontwijkgedrag bij het zien van de kleur rood en daardoor conformeren we ons onbewust aan iemand die rood draagt. Aangezien er volop rode jurkjes van duurzame makelij op de markt zijn, kan iedereen met een groen geweten van het succes van rood gebruik maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten