maandag 3 januari 2011

Upcycling is beter dan recycling

Levert het bedenken van goede voornemens voor het nieuwe jaar al hoofdbrekens op? Denk even verder over het nieuwste alternatief voor recyclen: upcycling. Bij upcyclen worden afdankertjes hergebruikt tot producten met een hogere waarde dan het origineel. Ingewikkeld? Het kan eenvoudig.

De groene schrijfster Rachel Sarnoff deed onlangs in een toegankelijk artikel uit de doeken hoe upcycling werkt – en waarom het misschien wel beter is dan recyclen. Bij gangbare recycling wordt afval verwerkt tot materialen, die opnieuw kunnen worden gebruikt. In veel gevallen blijft de waarde gelijk, of is het gerecyclede product zelfs minder waard dan het origineel. Denk aan krantenpapier dat wordt hergebruikt als kranten- of toiletpapier.

Creatieve ontwerpers kunnen door hergebruik de waarde van afdankertjes vergroten door er nieuwe must-haves van te maken. Denk aan tassen gemaakt van oude postzakken of sieraden van vintage kralen en bedels.

Volgens Rachel Sarnoff is upcycling de hipste ecotrend sinds biokatoen. Wie het assortiment upcycled kleding en accessoires ziet, zal daar niet aan twijfelen. Want zelfs tassen van gekleurde pakjes fruitsap of van oude rijstzakken blijken mode-items om te koesteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten