vrijdag 22 juli 2011

Azzedine Alaia tegen fast fashion

'Here today, gone tomorrow'. Dat lijkt het motto van fast fashion, de goedkope wegwerpartikelen die uit de schappen van de gemiddelde modewinkel worden gegrist. De snelle omloopsnelheid van onze mode-industrie is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook onmenselijk. Dat laatste is in ieder geval de mening van de van oorsprong Tunesische ontwerper Azzedine Alaïa.

‘A one-way course towards emptiness’, zei Alaïa onlangs in een interview met Business of Fashion. Vier collecties voor heren, vier voor dames en nog eens vier als special – Alaïa vindt het een onmenselijk tempo dat de creativiteit van ontwerpers vernietigt. De ontwerper brengt sinds 1980 zijn eigen collecties op de markt, maar doet niet mee aan het circus van de snelle mode.

De uitspraken van Azzedine Alaïa, wiens ontwerpen worden gedragen door onder andere Michelle Obama, Madonna, Victoria Beckham en Miley Cyrus, kunnen worden gezien als hart onder de riem van aanhangers van slow fashion. En dat is goed nieuws, want wie weet wat er met de mode-industrie gebeurt als meer verfaamde ontwerpers zich tegen fast fashion uitspreken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten