woensdag 13 juli 2011

Leren schoenen in de ban in India

Bij veganistische schoenen denk ik aan sneakers van Simple Shoes en pumps van nepsuede van Beyond Skin. Maar diervriendelijk schoeisel is niet alleen een Angelsaksische trend. Ook India heeft de nadelen van leer ontdekt.

In de Indiase provincie Punjab heeft de overheid scholen aangespoord om leerlingen de verplichte leren schoenen te laten vervangen door canvas alternatieven. De bestuurders tonen zich daarmee gevoelig voor argumenten van de Indiase Peta, die het dierenleed achter de leerproductie aan de kaak stelt.

Koeien die in de leerindustrie worden gebruikt, worden geslagen en blootgesteld aan extreme hitte, waardoor ze sterven door uitdroging, honger, ziekte of uitputting. Ook worden dieren onder gevaarlijke omstandigheden vervoerd en gevild terwijl ze nog bij bewustzijn zijn, blijkt uit undercover onderzoek van Peta.

In India is het gebruik van leer niet alleen vanwege het dierenleed omstreden. De leren schoenen die deel uitmaken van het verplichte schooluniform, herinnert de bevolking aan de Britse bezetting. Daarnaast zouden leren schoenen in het Indiase klimaat ongezond en oncomfortabel zijn. Kortom, er lijken genoeg redenen om aan te nemen dat leren schoenen in India steeds minder populair worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten