dinsdag 29 mei 2012

Steeds meer steun voor Bontvrije Amsterdam Fashion WeekDe Oslo Fashion Week doet het al, dus waarom Amsterdam niet? Dat lijkt de gedachte achter een nieuw initiatief om de Amsterdam Fashion Week gegarandeerd bontvrij te maken. Meer dan honderd ontwerpers, stylisten, modebladen, fotografen en bekende Nederlanders hebben de directie van Amsterdam Fashion Week in mei 2012 in een open brief gevraagd om bontvrije catwalkshows te faciliteren.

De open brief is een initiatief van dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren, modecollectief Fur Free en ontwerper Michael Barnaart van Bergen. De initiatiefnemers en ondertekenaars van de open brief zijn van mening dat de duurzame initiatieven van de Amsterdam Fashion Week, zoals The Green Fashion Competition, niet samengaan met het tonen van echt bont op de catwalk.

Bont is volgens Bont voor Dieren niet alleen milieubelastend maar ook dieronvriendelijk. Uit onderzoek van CE Delft blijkt dat het klimaateffect van 1 kilo nertsenbont vijf keer zo hoog is als het klimaateffect van 1 kilo textiel. Het dierenleed achter bont hoeft anno nu geen betoog meer.

Afgezien van het fokken en doden van nertsen is de productie van bont in Nederland verboden. Ontwerpers die toch gebruik maken van andere bontsoorten, kunnen de materialen invoeren uit onder andere China. Tijdens de Amsterdam Fashion Week verschijnt regelmatig bont op de catwalk. Bont voor Dieren liet in januari 2012 nadrukkelijk van zich horen tijdens de Amsterdam Fashion Week en de Modefabriek, bijvoorbeeld door ontwerpers te vragen zich aan te sluiten bij de Bontvrijlijst.

Opvallend is dat de open brief aan de Amsterdam Fashion Week brede steun krijgt in modeminnend Nederland. De brief is ondertekend door onder meer Esther Coppoolse van Elle, Simone Dernee van Marie Claire, Hilmar Mulder van Grazia, ontwerpers Conny Groenewegen, Bas Kosters, Hans Ubbink en BN’ers Anna Drijver en Nicolette Kluijver. En de mediaberichtgeving over het initiatief heeft al nieuwe aanmeldingen opgeleverd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten