maandag 14 mei 2012

Vrouwen die mode voorgoed veranderdenCoco Chanel, Miuccia Prada en Phoebe Philo staan natuurlijk hoog genoteerd in de lijst van de 25 meest invloedrijke vrouwelijke ontwerpsters die de Amerikaanse modewebsite Fashionista in mei 2012 publiceerde. Hoewel mannen in de modewereld nog altijd in de meerderheid zijn, heeft een aantal vrouwelijke ontwerpsters mode voorgoed veranderd, aldus Fashionista.

In de top 25, die zowel hedendaagse ontwerpsters als vrouwen uit het verleden omvat, zijn voorstanders van duurzame mode goed vertegenwoordigd. Katherine Hamnett, die geldt als de uitvinder van t-shirts met politieke slogans, ontbreekt natuurlijk niet. Hoewel de witte shirts met zwarte chocoladeletteropdruk nu nog wel eens als onmodieus gezien worden, waren ze in de jaren tachtig revolutionair – en worden ze nog altijd gekopieerd.

Fashionista.com erkent ook het succes van Stella McCartney, die behoort tot de pioniers in milieu- en diervriendelijke mode. Stella’s modehuis zou vooral uitblinken in prettig draagbare, chic ogende items. Vivienne Westwood wordt overigens door Fashionista geprezen om haar bijdrage aan het populariseren van punk en new wave trends. Over de maatschappelijke betrokkenheid van de excentrieke Britse ontwerpster rept de website met geen woord. En misschien is dat maar goed ook, want sterke ontwerpen zijn nog altijd de beste reclame voor duurzame mode.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten