vrijdag 20 augustus 2010

Ecomode voor een warme planeet

2010 wordt het warmste jaar ooit, meldden media onlangs. En de voorspelling van het NASA Goddard Institute for Space Studies, dat de berekening maakte, is dat de temperaturen de komende jaren alleen nog maar verder zullen stijgen. De vraag of de opwarming van de aarde het gevolg is van menselijk handelen, mag dan nog niet eenduidig beantwoord zijn, het vooruitzicht te moeten wennen aan zomers met onafgebroken hittegolven zal zelfs de meest fanatieke klimaatscepticus achter de oren doen krabben.

De stijgende temperaturen leiden tot nieuwe trends die het milieu er niet beter op maken. Denk aan het toenemende gebruik van ventilatoren, airco’s en oversized vrieskisten. Ook op modegebied is er reden tot klimaatsomberte. Want de ultrazomerse temperaturen vereisen allerlei nieuwe investeringen in de garderobe – en dat staat natuurlijk haaks op het nobele streven tot consuminderen. Vooral in combinatie met de barre weersomstandigheden die ons land ook nog teisteren – denk aan stormen waarbij Nederlandse kampeerders om het leven komen – lijkt de kledingkast onder invloed van de klimaatveranderingen gestaag uit te dijen.

Ik heb mijn garderobe deze zomer bijvoorbeeld fors moeten uitbreiden met outfits die geschikt zijn om ondanks tropische temperaturen fris in de trein of op kantoor te verschijnen. Gelukkig zijn er volop mouwloze tops, strandjurkjes, linnen pantalons, luchtige tunieken en toonbare teenslippertjes van biologische en fair trade makelij. Als de opwarming van de aarde doorzet, kunnen die nog jarenlang mee. En dat is dan uiteindelijk toch best duurzaam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten