dinsdag 3 augustus 2010

Bamboe in de ban?

Critici wijzen er op dat het gebruik van bamboe voor kleding geen zegen voor het milieu is. Zo zou de reuzenpanda een hongersnood boven het hoofd hangen als bamboe steeds meer gebruikt wordt als grondstof van onze kleding. De discussie over deze netelige kwestie lijkt overdreven: het troeteldier van het WNF eet namelijk andere bamboesoorten dan de stengels die voor het maken van stoffen worden gebruikt.

Ingewikkelder is de problematiek rond de milieueffecten van de productie van bamboe kledingmaterialen, die onlangs door Ecouterre aan de orde werd gesteld. Volgens het blog wordt bij het maken van stof uit bamboe een viscoseproces toegepast dat gepaard gaat met grote hoeveelheden chemicaliën. Die chemicaliën zijn zo gevaarlijk dat ze gezondheidsrisico’s opleveren voor fabrieksarbeiders en leiden tot vervuiling via afvalwater en emissies uit de fabrieken.

Het intensief bewerken van bamboe lijkt onvermijdelijk in de kledingproductie: zoals verwacht kan worden, zijn bamboestoffen anders te stijf en hard om in kleding gebruikt te worden. Volgens ecolabel Patagonia, dat al jarenlang experimenteert met milieuvriendelijke materialen maar zich nog nooit aan bamboe waagde, zijn hennep of gerecycled polyester dan ook veel duurzamere materialen.

Zoals in veel duurzaamheidskwesties lijkt ook hier sprake van gradaties. Bamboe mag dan een milieuonvriendelijk productieproces vereisen, de impact van katoen of jeans is nog altijd ernstiger als je kijkt naar het gebruik van water, bestrijdingsmiddelen en chemicaliën. Wat dat betreft is er echt nog geen reden om bamboe en masse in de ban te doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten