zondag 8 augustus 2010

Vogue Italia fotografeert olieramp

Er is een heuse controverse ontstaan over de foto’s die Steven Meisel maakte voor het septembernummer van de Italiaanse Vogue. In de spread van 24 pagina’s ligt fotomodel Kirsten McMenamy in (ogenschijnlijk) met olie doorweekte outfits op een donker strand. In sommige beelden zijn zelfs met olie besmeurde veren te zien. Iedereen is het er over eens dat Meisel openlijk refereert aan de olieramp in de Golf van Mexico. Waar de meningen over uiteen lopen, is of dit smakeloos is of juist geniaal.

Is het een ziekelijke verheerlijking van een tragisch ongeval? Of zijn de beelden 'poignant and intense', zoals een Amerikaanse website schreef? De redactie van de Italiaanse Vogue heeft nog niet gereageerd op vragen van de pers over de bedoeling van de shoot. Maar de verkoopcijfers van het septembernummer zullen ongetwijfeld dramatisch stijgen.

Een opmerkelijk en positief detail is dat een sieraad dat op verschillende foto’s te zien is – een ketting die geïnspireerd is op de vormen van zeewier – een verantwoord accessoire is. Het is een product van My Sister’s Art en is gemaakt van gerecyclede materialen die afkomstig zijn uit de Golf van Mexico. Zo doet Vogue toch zeker een beetje een goede daad voor deze wereld...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten