zondag 29 augustus 2010

Liegen is niet groen

Vrouwen liegen massaal over hun shopping sprees, meldde Nu.nl eerder deze maand. De constatering is gebaseerd op een Brits onderzoek onder 3000 vrouwen. Vrouwen vertellen hun man dat ze kleding hebben gekregen, dat het uitverkoop was of dat ze hun verjaardagsgeld hebben gebruikt. Acht op de tien vrouwen verstopt de prijskaartjes van nieuwe aankopen om te verhullen dat ze geshopt hebben.

Waarom doen vrouwen zo geniepig over hun winkelgedrag? Ze schamen zich voor hun uitgaven en vinden stiekem dat ze al genoeg kleding in huis hebben, vermoeden de onderzoekers. Vrouwen liegen gemiddeld één keer per maand over hun kledingaankopen.

Het nieuws over de leugens maakt duidelijk dat een groot deel van de vrouwelijke bevolking op kledinggebied nog wel een beetje meer moreel besef kan gebruiken. Want aan de basis van de leugens ligt kennelijk een flinke koopverslaving – en de dubieuze overtuiging dat mannen hier niets over mogen zeggen omdat ze daarmee het plezier van winkelen verpesten. Maar wie zich bewust is van de milieu-effecten van een alsmaar uitdijende garderobe kan dergelijk gedrag maar moeilijk verantwoorden. Een leugentje om bestwil is vanuit dat perspectief helemaal niet groen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten