dinsdag 28 juni 2011

Gouden sieraden van gerecycled plastic

Oude plastic flessen uit vluchtelingenkampen die worden gerecycled tot sieraden. Wordt dat mooi? Ja, de kettingen en armbanden lijken wel goud!

De Franse Florie Salnot, student aan de Royal College of Art, ontwierp samen met goededoelenorganisatie Sandblast sieraden van materialen die zijn verzameld in vluchtelingenkampen in Algerije. De plastic flessen worden door lokale ambachtslieden geverfd en dan gesneden in lange, dunne repen. Deze repen worden aan houten vormen vastgeklonken en ondergedompeld in heet zand. Als de vormen vervolgens worden verwijderd, blijven delicate ontwerpen over die klaar zijn voor verkoop.

Qua duurzaamheid zijn de sieraden van Sandblast voorbeeldig. Het materiaalgebruik helpt bij het terugdringen van de afvalberg. En vluchtelingen krijgen een kans om economisch zelfstandig te worden. In 2009 gaf Florie Salnot al 21 Algerijnse vrouwen een training om hen te leren de sieraden te maken. Ze voorzag hen van materialen om nog een honderdtal sieraden mee te maken. De vraag is wanneer de unieke ontwerpen in de Westerse winkels zullen verschijnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten