dinsdag 14 juni 2011

Wol is net katoen: onbetaalbaar

De wolprijs heeft een recordhoogte bereikt, waardoor kostuums van wol minstens tien procent duurder wordt. Dat maakte het Britse vakblad Drapers onlangs bekend. In Australië, de grootste wolproducent ter wereld, is de prijs van een kilo wol in een jaar tijd verdubbeld. De groeiende vraag naar grondstoffen voor textiel uit China en de overstromingen en droogtes in Australië hebben de wolprijs opgedreven.

Eerder dit jaar bereikten de katoenprijzen al een recordhoogte. Overstromingen in Pakistan, droogte in Rusland en natuurrampen in Australië zijn de belangrijkste oorzaken voor de snel slinkende katoenvoorraad.

Modebedrijven waarschuwen dat de consument de gevolgen van de stijgende grondstofprijzen in de portemonnee zal voelen. Kleding van katoen dreigt al maandenlang duurder te worden.

Vanuit milieuoogpunt is er één positief neveneffect van de duurder wordende grondstoffen voor textiel. Katoen en wol behoren namelijk tot de meest milieubelastende stoffen van de kledingindustrie. Wat dat betreft zouden de stijgende wol- en katoenprijzen wel eens kunnen leiden tot een toename van het gebruik van duurzamere alternatieven zoals bamboe en gerecyclede stoffen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten