donderdag 16 juni 2011

Goudzoeken is niet voor mietjes

Een half uur hielden ze het vol, de Nederlandse journalisten die de handen uit de mouwen staken in een Colombiaanse goudmijn. Martin Lapenna Holzmeister en Joni Bais bezochten in juni 2011 de mijn van Oro Verde, een gemeenschap die met behulp van ontwikkelingsorganisatie Solidaridad goed goud produceert. Hoewel de arbeidsmonstandigheden er een stuk beter zijn dan in de gemiddelde goudmijn, merkten Lapenna Holzmeister en Bais dat het niet meevalt om in de volle zon te speuren naar glimmertjes.

In Oro Verde is de standaard 'Fairtrade - Fairmined' ingevoerd. Deze standaard zorgt ervoor dat er bewuster wordt nagedacht over het winnen van goud met minder negatieve gevolgen voor mens en milieu. Oro Verde zorgt ervoor dat mijnbouwers een eerlijk loon krijgen en hun familie kunnen onderhouden. En er wordt gewerkt met milieu- en mensvriendelijke producten, zodat de regenwouden niet worden aangetast door mijnbouw en mijnwerkers veilig en schoon kunnen werken.

Met de campagne Op weg naar Goed Goud vraagt Solidaridad nog altijd de steun van Nederlandse consumenten voor het verduurzamen van de goudproductie. Als je goudmijnwerkers voor 15 euro steunt, krijg je een armbandje met messing ring in een mooie verpakking cadeau. Het unisex sieraad is ontworpen door Bibi van der Velden. De opbrengsten gebruikt Solidaridad onder andere om kleinschalige mijnbouwers te trainen in veilige arbeidsomstandigheden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten