De katoenprijzen hebben in februari 2011 een recordhoogte bereikt. De prijs, die nu boven de 2 dollar ligt, is sinds september vorig jaar verdubbeld. Overstromingen in Pakistan, droogte in Rusland en natuurrampen in Australië zijn de belangrijkste oorzaken voor de snel slinkende katoenvoorraad. De groeiende vraag naar katoen uit China maakt de situatie er voor de katoenverwerkende modeindustrie niet makkelijker op.
Het ligt voor de hand om aan te nemen dat de stijgende katoenprijzen zullen leiden tot duurdere kleding in de winkels. Maar er is ook een andere trend zichtbaar: ontwerpers en bedrijven gaan op zoek naar alternatieven voor katoen. Zo heeft H&M aangekondigd meer kleding te gaan recyclen en worden stoffen zoals tencel, kunstzijde en linnen populairder.
Of de krapte op de katoenmarkt positief uitpakt voor de verduurzaming van de modebranche, valt nog te bezien. Ook de prijzen van nylon, polyester en wol zijn gestegen, waardoor modebedrijven naar andere manieren zoeken om kosten te besparen, bijvoorbeeld het verplaatsen van productie naar goedkope landen zoals Bangladesh en Cambodja. En dat zijn vaak landen waar fair trade en behoorlijke werkomstandigheden nog ver te zoeken zijn.
Volgens trendwatcher Adjiedj Bakas is de kans dan ook groter dat alternatieve materialen zoals kunstzijde of stoffen gemaakt van bananenblad of boomschors het tekort aan katoen gaan opvangen. Ook consumenten kunnen hun steentje bijdragen door meer kleding te gaan hergebruiken. En in ieder geval van dat laatste wordt de modewereld vast een beetje groener.
donderdag 3 maart 2011
Katoenprijzen goed voor aandacht voor alternatieve textielmaterialen
Labels:
adjiedj bakas,
bangladesh,
cambodja,
fair trade,
katoen,
kunstzijde,
linnen,
recycling,
tencel
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten