dinsdag 25 oktober 2011

Economische crisis = op rantsoen?

Het is zeventig jaar geleden dat kleding op rantsoen was. In de oorlog waren voor de gemiddelde Nederlander schoenen, sokken en kledingstukken alleen tegen inlevering van bonnetjes verkrijgbaar.

Website Ecouterre.com vroeg lezeressen onlangs of het, gezien de economische crisis, niet weer tijd is om kledingrantsoenen in te voeren. Opvallend genoeg antwoordde een meerderheid van de bezoekers van Ecouterre bevestigend op de vraag of het kledingrantsoen helemaal van nu is.

Volgens Ecouterre leiden de huidige schaarste aan hulpbronnen en overconsumptie tot problemen die minstens zo zorgwekkend zijn als zeventig jaar geleden. Werknemers in de textielindustrie worden uitgebuit en blootgesteld aan gevaarlijke arbeidsomstandigheden, terwijl consumenten geen morele verantwoordelijkheid nemen voor hun uitgavenpatroon, schrijft de website.

De vraag die we ons allemaal kunnen stellen, is dan ook: Hoeveel harembroeken hebben we werkelijk nodig? Hoe verslaafd zijn we aan winkelen en koopjes scoren? En wat zouden we kiezen als een kledingrantsoen onze realiteit zou zijn?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten